Njemačka odvojila 91 milion eura kako bi pomogla palestinskom narodu

Nakon Hamasovog napada na Izrael prije mjesec dana, Njemačka je svoju pomoć Palestini stavila pod lupu, untaoč tome odlučeno je da će Njemačka izdvojiti 91 milijun eura za palestinski narod.

Ministrica razvoja Svenja Schulze (SPD) objavila je ovu odluku u utorak nakon razgovora s generalnim povjerenikom UNRWA-e Philippeom Lazzarinijem u Ammanu. U fokusu angažmana UNRWA-e u južnom Pojasu Gaze, financiranom iz njemačkih razvojnih fondova, je trajna opskrba pitkom vodom civilnog stanovništva, kao i higijenski i sanitarni objekti u hitnim skloništima za osobe raseljene unutar Pojasa Gaze.

Riječ je o već planiraniom iznosu od 71 milijuna eura za Agenciju UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA). Osim toga, Ministarstvo razvoja stavlja na raspolaganje dodatnih 20 milijuna eura. Ovih 91 milijun eura namijenjeno je financiranju mjera za održavanje osnovnih usluga za raseljene osobe u Pojasu Gaze i potporu palestinskim izbjeglicama u Jordanu.

“Brutalni napad Hamasa na Izrael također uvelike šteti palestinskom stanovništvu. Vidimo veliku patnju palestinskog civilnog stanovništva u Gazi i želimo je ublažiti. “Važno je sada razmišljati o, nadamo se, ne tako dalekom vremenu nakon rata”, rekla je ministrica razvoja obrazlažući svoju odluku. Prema njezinom mišljenju, UN-ova humanitarna organizacija UNRWA najvažniji je partner za opskrbu stanovništva u Pojasu Gaze.

Schulze je stoga mišljenja: “Ne smijemo odustati od ove organizacije ako želimo mirnu budućnost Izraela i Palestine. To je također u interesu sigurnosti Izraela i milijuna ljudi na palestinskim teritorijima koji žele živjeti u miru. Njemačka će tu odigrati svoju ulogu. To se ne odnosi samo na civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, već i na Jordan, koji je desetljećima primao milijune palestinskih izbjeglica.”