“Kalifat je rješenje“: Islamistička demonstracija u Hamburgu privukla pažnju vlade

U nedelju su ulice Hamburga bile svjedoci velikog okupljanja, gdje je preko 1000 sudionika prisustvovalo demonstraciji koju je organizirala islamistička grupa, Muslim Interaktiv. Demonstranti su prosvjedovali protiv percepiranih negativnih medijskih prikazivanja islama i izrazili podršku uspostavi kalifata.

Transparenti sa sloganima poput “Deutschland = Wertediktatur” (Njemačka = diktatura vrijednosti) i “Kalifat ist die Lösung” (Kalifat je rješenje) bili su istaknuti, što ukazuje na radikalne namjere protesta. Grupa, poznata po svojim bliskim ideološkim vezama s zabranjenom organizacijom Hizb ut-Tahrir, pažljivo je praćena od strane njemačkog saveznog ureda za zaštitu ustava. Demonstracija je protekla mirno, bez izvještaja o incidentima, unatoč kontroverznim porukama.

Politička reakcija bila je brza i kritična. Ministrica unutrašnjih poslova Nancy Faeser pozvala je na odlučno djelovanje protiv takvih ekstremističkih demonstracija, naglašavajući potrebu za očuvanjem javnog reda i poštovanjem ustavnih vrijednosti. Ministrica unutrašnjih poslova dodala je „ ko želi uspostvaiti kalifat u Njemačkaj, taj ovdje nema dom i ovdje nema budućnost“. Poslaničke grupe u Bundestagu zatražile su oštrije mjere i zabranu rada grupe. „Stranac čiji boravak ugrožava slobodno-demokratski osnovni poredak u Njemačkoj može biti protjeran“, rekao je potpredsjednik parlamentarne grupe FDP-a Konstantin Kuhle. Svako ko traži ukidanje osnovnih prava kao što je sloboda štampe na demonstracijama ispunjava ovaj uslov, nastavio je Kuhle. Ako je moguće, nadležni organi bi morali pokrenuti takvo protjerivanje.

Ovaj događaj naglašava tekuću raspravu u Njemačkoj i širom Europe o ravnoteži između slobode izražavanja i sprečavanja ekstremizma. Kako tenzije rastu, pozivi za strožije mjere protiv radikalnih grupa dobivaju na zamahu, ističući delikatnu ravnotežu između sigurnosti i građanskih sloboda u raznolikom društvu.