Njemačka automobilska tvrtka bankrotirala nakon 250 godina

Da stečaj može pogoditi velika, dugotrajna poduzeća, pokazuje to primjer velike njemačke automobilske tvrtke  Hasenclever koja je nakon 250 godina proglasila bankrot. Od bankrota nije pošteđena ni automobilska industrija, kao ni mnoge druge.

Stvari su izgledale dobro na početku. Zahvaljujući pomoći za premošćivanje 3 plus i podršci dioničara, kompanija Hasenclever iz Hessena zapravo je dobro preživjela pandemiju. U prvom kvartalu 2022. uslijedila je energetska kriza koja je bila odgovorna za enormno povećanje troškova. Međutim, dodatni troškovi su uspješno prebačeni na kupce. Zatim je inflacija učinila ostalo i tvrtki je bilo jasno da će se suočiti s ogromnim zahtjevima za platama. To je, uz stalno rastuće troškove, dovelo do stečaja.

Tvrtka Hasenclever ima poznate kupce kao što su Audi, BMW, Daimler, Ford, Jaguar i Porsche. To nije iznenađenje, jer proizvođač ima reputaciju “tehnološkog i kvalitetnog predvodnika u proizvodnji visokotemperaturnih ispušnih komponenti”. Željezara godišnje proizvede oko 2,5 milijuna odljevaka i ima 840 zaposlenih.