Njemačka uvodi kamere koje hvataju vozače koji koriste mobilne telefone

Uskoro bi trebale biti uvedene „Handy-Blitzer“ kamere koje registruju vozače koji koriste mobitele za vrijeme vožnje u Njemačkoj. To znači da će vozači koji budu uhvaćeni za volanom s mobilnim telefonom biti ozbiljno kažnjeni, kazne će biti od 100 eura pa nadalje.

Za hvatanje vozača koji koriste mobilni telefon prilkom vožnje se koristi poseban sustav Monocam koji u stvarnom vremenu prepoznaje korištenje pametnog telefona dok vozite. Sustav tada snima sliku kao dokaz, slično kao kod radara koji se koristi za kontrolu brzine. Plan je da „ Handy-Blitzer“ budu uvedeni u Njemačkoj već 2024. godine.

Promjene će se morati dogoditi u Zakonu o policiji i javnom redu kako bi se stvorila pravna osnova za upotrebu Monocam sustava. Kamere su postavljene na mostovima iznad autocesta i snimaju unutrašnjost vozila. Policajci potom procjenjuju snimljene fotografije i izdaju odgovarajuće kazne prema potrebi. Završava se napomenom da će novim zakonom biti otklonjene eventualne zabrinutosti u vezi s zaštitom podataka.