Najljepši dvorci i zamkovi u Njemačkoj

Ranije su to bila prebivališta vladarskih osoba i kraljeva, reprezentativne raskošne građevine za goste ili povlačenje plemića. Danas su ovi objekti i ruševine popularne destinacije za izlete i romantična mjesta.

Pokazat ćemo vam najljepše dvorce i zamkove u Njemačkoj, gdje se nalaze i kakva se historija krije iza njih.

Dvorac – Schloss Neuschwanstein (Bayern)

Osjećati se kao u bajci, to možete doživjeti na Dvorcu Neuschwanstein u Schwangauu u Bavarskoj.

Svake godine, oko 1,5 milijona posjetitelja dolazi na ovaj dvorac u Bavarskoj kako bi vidjeli ovaj spektakularni građevinski objekt. Također, to je jedna od najpoznatijih atrakcija u Njemačkoj. Izgrađen je od 1869. godine po nalogu bavarskog kralja Ludwiga II.
Dvorac Neuschwanstein kombinira stilove arhitekture različitih epoha – kralj je želio stvoriti dvorac srednjeg vijeka prema svojoj zamisli o idealnom dvorcu.
Unutar dvorca danas možete posjetiti, između ostalog, dvoransku dvoranu i skromni stan vladara koji stoji u kontrastu.

Dvorac Neuschwanstein nije samo jedan od najljepših dvoraca u Njemačkoj, već i jedan od najljepših dvoraca i utvrda u Europi.

Ukoliko želite da posjetite dvorac ulaznice svakako trebate unaprijed rezervirati putem interneta. Inače, može se dogoditi da su ulaznice za vaš željeni dan već rasprodane i da nećete moći ući u dvorac.

Adresa: Neuschwansteinstraße 20, 87645 Schwangau
Radno vrijeme: od 9:00 do 18:00
Ulaznice: odrasli 15,- € / djeca mlađa od 18 godina besplatno

Schloss Moritzburg (Sachsen)

Naredni dvorac u Njemačkoj možete pronaći u Morichburgu, u blizini Drezdena.

Ovaj lovački dvorac dobio je svoj današnji izgled tokom obnove u 18. vijeku. Njegovi korjeni datiraju iz 16. vijeka.
Dvorac je posebno poznat kao kulisa filma “Tri oraha za Pepeljugu”. Od svoje premijere 1973. godine, ovaj film je postao klasik za Božić. Naravno, u dvorcu se nalazi i izložba o Pepeljugi.
Danas možete posjetiti lovački dvorac, veštački napravljeni zamku i pripadajući dvorski park.

Adresa: Schloßallee, 01468 Moricburg
Radno vrijeme: Radno vrijeme varira u zavisnosti od izložbe
Ulaznice: 10,- €

Schloss Schwerin (Mecklenburg-Vorpommern)

Vijekovima je dvorac bio sjedište meklenburških vojvoda i velikih vojvoda, a danas je sjedište pokrajinskog parlamenta.

Sadašnji dvorac je izgrađen ili renoviran u godinama 1845. do 1857. Smatra se jednim od najznačajnijih primjera romantičnog historicizma. Prethodne zgrade dvorca datiraju unatrag do 973. godine.

Schwerinska palača nije samo sjedište parlamenta, već također kuća muzeja. Tamo možete vidjeti dragocjene slike, skulpture i umjetničke radove iz 19. stoljeća.
Posebno lijepo je prošetati se kroz barokni dvorski vrt.

Adresa: Lennéstraße 1, 19053 Schwerin
Radno vrijeme: Sredinom aprila do sredinom oktobra, od utorka do nedjelje, od 10 do 18 sati / Sredinom oktobra do kraja aprila, od utorka do nedjelje, od 10 do 17 sati
Ulaznice: 8,50 €

Schloss Charlottenburg (Berlin)

Pruski izbornik Friedrich III. želio je svojoj supruzi Sophie Charlotte pokloniti skromni dar i dao je izgraditi dvorac nazvan Schloss Lützenburg. Ubrzo je dvorac dobio nadimak Schloss Charlottenburg, Friedrich III. je postao kralj Pruske, a dvorac je proširen u raskošnom stilu.

Od 1740. godine, Friedrich Veliki je odabrao Charlottenburg za svoju rezidenciju.

U Drugom svjetskom ratu dvorac je jako oštećen, ali je kasnije obnovljen.

Danas je popularna turistička atrakcija u Berlinu.

Unutar dvorca možete razgledati impresivne i autentično uređene prostorije. Velike dvorane i dugački hodnici također ostavljaju dojam svojim izloženim umjetničkim djelima.

Izložba porculana Kraljevske porcelanske manufakture, dvorska kapela i spavaća soba Friedricha I. samo su neki od vrhunaca.

Adresa: Spandauer Damm 20-24, 14059 Berlin

Burg Stahleck (Rheinland-Pfalz)

Ako ste oduvijek sanjali da provedete odmor u dvorcu, onda imate priliku to učiniti na Burg Stahleck u Rheinland-Pfalzu.

Danas se u dvorcu iz 11. vijeka nalazi hostelski smještaj. U 20. vijeku dvorac je temeljito obnovljen do najsitnijih detalja i time je postao pravi pionirski projekt u Njemačkoj.

S Burga imate fantastičan pogled na Rajnu.

Susjedni grad Bacharach, zajedno s mnogim svojim historijskim drvenim kućama, kao i dvorac, dio su UNESCO-ove svjetske baštine.

Adresa: Burg Stahleck, 55422 Bacharach

Burg Hohenzollern (Baden-Württemberg)

Sljedeći njemački bajkoviti dvorac nalazi se u Baden-Virtembergu.

Tamo se uzdiže uzvišena Burg Hohenzollern na vrhu istoimenog brda Hohenzollern. To je rodna tvrđava plemićke porodice.
Prva tvrđava na ovom mjestu vjerovatno potiče iz oko 1000. godine, dok današnja tvrđava, s druge strane, izgrađena je u 19. vijeku.
Sa svojim mnogim kulama i šiljastim krovovima zaista izgleda kao dvorac iz bajke. Unutrašnjost dvorca danas se koristi kao muzej.

Adresa: 72379 Burg Hohenzollern
Radno vrijeme: Sredinom marta do kraja oktobra svakodnevno od 10:00 do 17:30 sati / Od početka novembra do kraja marta svakodnevno od 10:00 do 16:30 sati
Ulaznice: Zavisno o odabranoj turi, odrasli mogu platiti do 22,00 €, umanjena cijena 12,00 €, djeca od 12 do 17 godina 10,00 €

Dvorac možete posjetiti u okviru vođene ture.

Reichsburg Cochem (Rheinland-Pfalz)

Ako planirate vikend putovanje na Moezel, ne zaboravite posjetiti Reichsburg u Cochemu.

Impozantna tvrđava uzdiže se više od stotinu metara iznad Moezela i već je vidljiva izdaleka.
Originalna tvrđava vjerojatno je izgrađena oko 1100. godine i tada je služila kao carinska tvrđava.
Tvrđava je obnovljena nakon što je uništena u 17. stoljeću.
Danas na tvrđavi možete posjetiti muzej dvorca tijekom vođene ture. Možete proći kroz različite prostorije tvrđave i detaljnije istražiti dijelove tvrđave uređene u neorenesansnom i neobaroknom stilu.

Adresa: Schlossstraße 36, 56812 Cochem
Radno vrijeme i ture: Sredinom novembra do sredinom marta svakodnevno od 10 do 15 sati / Sredinom marta do početka novembra svakodnevno od 9 do 17 sati
Ulaznie: Odrasli 7,- € / Djeca od 6 do 17 godina 3,50 € / Studenti i učenici stariji od 18 godina 6,- €

Heidelberger Schloss (Baden-Württemberg)

Apsolutni vrhunac među heidelberškim znamenitostima je Heidelberški dvorac.

Slikovito se uzdiže iznad starog dijela Heidelberga i pruža zadivljujući prizor. Ako planirate romantični vikend odmor u dvoje, tada je ova atrakcija prava za vas.

Gdje su pet stoljeća rezidirali izbornici iz Palačke, danas još uvijek možete uroniti u svijet plemića i u izvorno očuvanim prostorijama doživjeti njihovu povijest. Prošetajte dvorcem i dvorskim vrtom, posjetite izložbu srednjovjekovnih predmeta i Njemački muzej apoteka. Ovaj muzej također se nalazi na dvorcu. Unutrašnjost dvorca, izložba srednjovjekovnih predmeta i Muzej apoteka mogu se razgledati samo uz vodića.

Svake godine ljeti, Heidelberški dvorac je domaćin Schlossfestspielen (Festivalu dvorca Heidelberg) na otvorenom, na samom dvorcu.

Adresa: Schlosshof 1, 69117 Heidelberg
Radno vrijeme: tokom cijele godine od 10 do 17 sati
Ulaznice: 9,- €