SKRAĆIVANJE RADNOG VREMENA: Četri radna dana u sedmici

U potrazi za boljom ravnotežom između privatnog i poslovnog života, Njemačka se okreće jednom od najzanimljivijih eksperimenata u svijetu rada – četverodnevnom radnom sedmicom. Počevši od 1. februara, 45 njemačkih firmi uvest će ovaj model rada u eksperimentalnom periodu od šest mjeseci.

Ovaj eksperiment neće utjecati na plaće zaposlenika, koji će zadržati istu razinu dohotka unatoč smanjenoj radnoj satnici. Cilj ovog pionirskog poduhvata jest istražiti tvrdnje sindikata o tome kako kraće radno vrijeme može dovesti do veće sreće, zdravlja i, što je najvažnije, učinkovitosti radnika.

Soren Fricke, suosnivač firme Solidsense koja je dio studije, izrazio je uvjerenje da će investicija u novi model rada donijeti veću dobrobit i motivaciju zaposlenika, a samim time i povećanu produktivnost. Ako eksperiment uspije, četverodnevni radni tjedan bi mogao postati dugoročna praksa koja neće imati dodatne troškove za firme.

Ova inicijativa u Njemačkoj prati globalni trend traženja boljih radnih uvjeta i usklađivanja radnog vremena s osobnim životom zaposlenika. Rezultati ovog eksperimenta mogli bi imati dalekosežne posljedice ne samo za njemačko tržište rada, već i kao model za druge zemlje koje razmatraju slične promjene.