Otkazi i prosvjedi u njemačkoj autoindustriji

U svjetlu tehnološkog napretka i globalnih ekoloških ciljeva, njemačka autoindustrija doživljava značajne promjene. Tradicionalni divovi industrije, poput Boscha i ZF-a, suočeni su s izazovom tranzicije prema proizvodnji električnih automobila. Ovaj proces ne ide bez posljedica za radnu snagu.

Bosch, najveći svjetski proizvođač auto komponenti, već je otpustio 3200 radnika u više navrata, prateći trend smanjenja potrebe za radnom snagom u proizvodnji klasičnih automobilskih dijelova. Najnoviji val otpuštanja uključuje 500 zaposlenika u odjelu Mobility Electronics.

ZF, poznat po proizvodnji mjenjača i motornih dijelova, najavio je još drastičniji rez – otpuštanje 12.000 radnika do 2030. godine. Ova vijest izazvala je val prosvjeda među zaposlenicima, pogotovo u gradovima na jugu Njemačke. Razlog za ovakve mjere leži u činjenici da proizvodnja električnih vozila zahtijeva upola manje ljudskog rada u odnosu na tradicionalna vozila.

Ovi otkazi i restrukturiranja simboliziraju dublju promjenu u industriji koja je desetljećima bila ponos Njemačke. Dok se svijet okreće ka održivijim oblicima transporta, autoindustrija se mora prilagoditi novim realnostima. To uključuje i bolno smanjenje radnih mjesta, ali i otvaranje novih mogućnosti u polju električnih i autonomnih vozila.