REVOLUCIJA U PREVOZU TERETA: Elektični kamioni se pune tokom vožnje

Električni kamioni nisu više samo vizija budućnosti – oni su sadašnjost. Sa sve većim interesom za održive tehnologije, pojavljuje se inovativno rješenje koje bi moglo preobraziti industriju prevoza tereta: kamioni koji se pune dok voze, koristeći nadzemne vodove na autoputu.

Hofer Pwertrain predstavlja pionirsko rješenje

Njemačka kompanija Hofer Powertrain razvila je ovaj sistem, nazvan “Multisektor-Oberleitungsladekonzept“. Ovo rješenje omogućava kamionima da se pune tokom vožnje, što predstavlja značajan korak naprijed u efikasnosti i ekološkoj održivosti.

Sistem obećava impresivnu snagu punjenja do 3,75 megavata, što daleko nadmašuje kapacitete trenutnih punjača za električna vozila. Ova tehnologija ne samo da ubrzava proces punjenja, već i smanjuje vrijeme potrebno za dopunu energije, što je ključno za teška komercijalna vozila.

Efikasnost i budućnost električnih kamiona

Kroz upotrebu tehnologije Over-the-Air, proces punjenja je optimiziran, omogućavajući kamionima da maksimalno iskoriste svaki segment nadzemnog voda. Ovo ne samo da povećava efikasnost, već i smanjuje ekološki otisak, čineći električne kamione još privlačnijim za industriju prevoza tereta.

Smanjenje vremena čekanja i povećanje produktivnosti

Ovim pristupom, Hofer Powertrain ne samo da smanjuje vrijeme potrebno za punjenje kamiona, već i potencijalno smanjuje zagušenja na punionicama, što je čest problem kod električnih vozila, posebno u vršnim turističkim sezonama.