BOSCH – Kako je firma “Boš” izgradila imperiju

Firma BOSCH Group (Boš) je globalna multinacionalna kompanija koja se bavi različitim poslovima, uključujući proizvodnju električnih alata, kućnih aparata, industrijske tehnologije, komponenti za automobile i mnoge druge proizvode i usluge.

Kako je Robert Bosch osnovao kompaniju

Robert Bosch, osnivač kompanije, rođen je 23. septembra 1861. godine u mjestu Albeck, koje se tada nalazilo u Kraljevini Vurtemberg, Njemačka. Već u ranim godinama pokazao je interesovanje za tehniku i mehaniku. Kao mladić, Bosch je pohađao tehničke škole i stekao duboko razumjevanje elektrotehnike i mehaničkog inženjeringa.

Godine 1886., Robert Bosch je osnovao svoju prvu radionicu u Štutgartu. Tamo je započeo proizvodnju i popravku magnetog paljenja za unutarnje sagorjevanje motora, što je bila ključna komponenta u to vrijeme za razne mašine i automobile.
Da bi započeo svoje poslovanje, Bosch je angažovao nekoliko lokalnih radnika sa znanjem o elektrotehnici i mehanici kako bi mu pomogli u proizvodnji i popravci ovih ključnih komponenti.

Prvi zaposlenici kompanije su radili zajedno sa osnivačem u maloj radionici, gradeći temelje buduće globalne kompanije. Njihova ekspertiza i posvećenost kvalitetu doprinjeli su rastu i uspjehu kompanije, te su ubrzo postali poznati po svojoj inovativnoj tehnologiji i kvalitetnim proizvodima, a Robert Bosch je ostao vjeran principima inovacije i visokog standarda u poslovanju tokom cijele svoje karijere.

Prvi patent – sistem za paljenje iskre za motore

Njegov revolucionarni trenutak došao je 1902. godine, kada je patentirao prvi komercijalno uspješni sistem za paljenje s iskre za motore. Ovaj izum predstavljao je ključnu inovaciju za unutarnje sagorjevanje motora i automobilsku industriju u to vrijeme.
To je bio sistem paljenja sa iskrom kako bi poboljšao pouzdanost i efikasnost motora. Ovaj sistem je koristio električnu iskru kako bi zapalio gorivo u cilindrima motora u tačno određenom trenutku, omogućavajući bolje performanse i manju potrošnju goriva.
Jedna od ključnih prednosti ovog sistema bila je njegova pouzdanost, što je činilo automobile mnogo praktičnijim i upotrebljivijim. Ovaj izum je doprinio masovnom širenju automobila širom svijeta.

Nakon patenta, Bosch je uspješno komercijalizovao svoj sistem paljenja sa iskrom i postao lider u proizvodnji ovih komponenata za automobile. Ovaj izum označio je početak dugogodišnjeg nasljeđa kompanije Bosch u razvoju i proizvodnji visokokvalitetnih tehničkih rješenja za automobilsku industriju, postavši ključna tačka u historiji inovacija u svijetu motornih vozila.

Internacionalizacija – širenje kompanije izvan granica Njemačke

Robert Bosch je veoma rano prepozno važnost internacionalizacije, te tako započeo svoje širenje u Veliku Britaniju otvaranjem prve inostrane filijale. Ovo je bio važan korak za kompaniju, jer je otvaranje filijale u Velikoj Britaniji omogućilo je kompaniji Bosch da bliže služi britanskom tržištu i zadovolji rastuću potražnju za svojim proizvodima, uključujući tehničke komponente za automobile i druge elektronske uređaje.

Nakon širenja u Velikoj Britaniji, kompanija Bosch je postepeno proširila svoju prisutnost u drugim evropskim zemljama otvaranjem filijala i proizvodnih pogona.
Dalje širenje kompanije je nastavljeno otvaranjem filijale u Sjedinjenim Američkim Državama (New York).

Da bi ubrzala svoj rast i proširila svoje kompetencije, kompanija Bosch je sprovodila akvizicije drugih firmi. Ovo je uključivalo kupovinu kompanija sa stručnostima i tehnologijom koja je dopunjavala postojeće poslovanje. Bosch je takođe posvećen društvenoj odgovornosti i održivom razvoju. Kompanija je ulagala u ekološki prihvatljive tehnologije i društvene projekte kako bi doprinjela zajednicama u kojima posluje.

Prvi električni brisač za automobile

Kompanija Bosch je 1930. godine razvila prvi električni brisač za automobile, predstavljajući revolucionarnu inovaciju u industriji. Prethodno su ručni ili pneumatizovani brisači bili neefikasni. Bosch je prepoznao potrebu za unapređenjem i razvio električni sistem sa elektromotorom za brže i preciznije brisanje stakla, poboljšavajući vidljivost i sigurnost vozača. Ova inovacija je postala standardna oprema na vozilima, naglašavajući Boschovu posvećenost unapređenju automobilske tehnologije.

Ogromne štete tokom Drugog svjetskog rata

Tokom Drugog svjetskog rata, firma Bosch je prošla kroz težak period i pretrpila ogromne štete. Na samom početku rata postala je  značajan dobavljač njemačke vojske i nacističkog režima. Proizvodili su različite proizvode, uključujući komponente za vojnu tehniku, električne uređaje i alat. Bosch je takođe koristio prisilnu radnu snagu iz koncentracionih logora za obavljanje određenih radnih zadataka, što je bila kontroverzna praksa. Nakon završetka rata, kompanija Bosch se suočila sa sudskim procesima i sankcijama zbog njihovog doprinosa nacističkom režimu. Poslije rata, firma je prošla kroz proces obnove i rehabilitacije svog ugleda, te postepeno ponovno uspostavila svoju poziciju kao vodeći svjetski proizvođač električnih uređaja, automobilskih komponenti i tehnologija za kuću.

Smrt Roberta Bosch-a

1942. godine umire osnivač firme, Robert Bosch i ostaje jedno od najvažnijih imena u svijetu inženjeringa i tehnologije, sa trajnom posvećenošću kvaliteti i inovacijama koje su bile ključne za uspjeh ove kompanije tokom više od jednog vijeka postojanja.
S obzirom da Robert Bosch nije ima direktnih nasljednika koji bi preuzeli vođnje kompanije, ona je postala “neaktivno“ akcionarsko društvo (AG). Bosch je postavio strukturu vlasništva i upravljanja koja je omogućila radnicima da postanu vlasnici kompanije putem raspodjele akcija. Ova odluka je osigurala da kompanija ostane nezavisna i sačuva svoju posvećenost kvalitetu i inovacijama. Testamentom je stvoren “Boschov sistem”, koji je integrisao radnike u budućnost kompanije i podstakao njihovu odgovornost za njen uspeh. Ovaj jedinstveni model vlasništva i upravljanja doprinio je dugoročnom uspjehu i stabilnosti kompanije Bosch.

ABS – Antiblokadni sistem kočenja

Bosch Group je nastavila dosadašnjim putem inovacije i tako odigrala ključnu ulogu u razvoju sistema za kontrolu ubrizgavanja goriva i ABS (Antiblokadni Sistem Kočenja). ABS sprječava blokiranje točkova prilikom naglog kočenja, omogućavajući vozačima bolju kontrolu nad vozilom i smanjujući rizik od proklizavanja. Ovaj sistem poboljšava bezbejdnost u vožnji i postao je standardna oprema na većini modernih vozila.

Elektronski sistem za ubrizgavanje goriva u automobile

Bosch je bio pionir u razvoju elektronskog sistema za ubrizgavanje goriva u automobile. Ovaj sistem je zamjenio tradicionalne mehaničke karburatore i omogućio precizniju kontrolu goriva, poboljšavajući efikasnost motora i smanjujući emisije štetnih gasova. Ovo je postalo standardno rješenje u modernim vozilima i doprinjelo većoj ekonomičnosti i manjem zagađenju.

Proizvodnja električnih alata i kučanskih aparata

Novim inovacijama je kompanija učvrstila svoju poziciju lidera u inovativnim tehnologijama kada je u pitanju automobilska industrija i bezbjednost na putevima.
Bosch je, pored svog ključnog doprinosa automobilskoj industriji, takođe igrao vitalnu ulogu u razvoju drugih električnih alata i uređaja.

U ranim godinama 20. vijeka, Bosch je počeo proizvodnju električnih alata kao što su bušilice, brusilice i testerice. Ovi alati su donjeli revoluciju u građevinskoj i zanatskoj industriji, poboljšavajući efikasnost i preciznost radova.

Takođe su razvijeni električni kućanski aparati poput mašina za pranje veša i frižidera, čime je Bosch unapredio svakodnevni život ljudi. Ovi uređaji postali su dio modernih domova i znatno olakšali kućne poslove.

Grijanje, ventilacija, klima

Bosch je takođe napredovao u proizvodnji električnih sistema za domaćinstva, uključujući sisteme za grijanje, ventilaciju i klimatizaciju. Njihova inovativna tehnologija poboljšala je udobnost i energetsku efikasnost domova.

Elektronika za industrijske potrebe

Osim toga, Bosch je igrao ključnu ulogu u razvoju elektronike za industrijske i komercijalne potrebe, uključujući industrijske sisteme za mjerenje i kontrolu, čime je unaprijedio produktivnost i preciznost u različitim industrijama.

Kroz ovu raznovrsnu paletu proizvoda i tehnologija, Bosch je ostao lider u električnoj inženjeringu i tehnologiji, kontinuirano doprinoseći napretku u raznim oblastima.

ESP – Elektronski sistem za kontrolu stabilnosti

Nakon svega firma Bosch je proizvela prvi elektronski sistem za kontrolu stabilnosti (ESP) na svijetu. Razvijen je i patentiran tokom 1990-ih godina, a prvi put je primenjen u komercijalnim vozilima 1995. godine. Ovaj inovativni sistem je revolucionarno unapredio sigurnost u automobilima, sprječavajući proklizavanje i gubitak kontrole u različitim uslovima vožnje, čime je značajno smanjen broj saobraćajnih nesreća.

Širenje u Kinu

Zatim su odlučili da prošire svoje poslovanje i na Aziju, time što su otvorili svoja prva predstavništvau i prodavnice u kini 1990ih godina. Kroz decenije, Bosch je postepeno proširivao svoje prisustvo u Kini, uspostavljajući fabrike i istraživačke centre kako bi se prilagodio rastućem tržištu i potrebama kineskih potrošača. Danas, Bosch je značajan igrač u kineskoj ekonomiji, nudeći širok spektar proizvoda i usluga u oblastima elektronike, automobilske industrije, energetike i mnogih drugih sektora.

Pametni gradovi

2015. godine Bosch je predstavio ambicioznu inicijativu za pametne gradove i pametne uređaje kako bi unapredio održivost i efikasnost urbanog života. Firma se fokusira na razvoj tehnologija koje pomažu gradovima da postanu pametniji i efikasniji u upravljanju resursima, sa posebnim naglaskom na energetsku efikasnost, bezbednost i kvalitet života stanovnika.

U okviru ove inicijative, Bosch razvija pametne uređaje i sisteme koji omogućavaju gradovima da bolje upravljaju saobraćajem, energetskim resursima, javnim osvetljenjem i drugim ključnim infrastrukturnim aspektima. Na primer, Bosch razvija napredne senzore za praćenje kvaliteta vazduha, pametne sisteme za upravljanje saobraćajem koji smanjuju gužve i tehnologije za upravljanje pametnim zgradama koje štede energiju i povećavaju udobnost stanovanja.

Ova inicijativa odražava Boschovu posvećenost tehnološkim inovacijama koje unapređuju gradski život i doprinose održivom razvoju. Pametni gradovi i pametni uređaji postaju sve važniji kako gradovi rastu i suočavaju se sa izazovima povezanim sa urbanizacijom.

BOSCH danas

Bosch je globalna korporacija s istaknutim položajem u različitim industrijama, poznata po inovacijama i održivim praksama. Njihov uticaj seže širom svijeta, a posebno se ističu u proizvodnji alata i električnih mašina. Kroz stalna ulaganja u istraživanje i razvoj, Bosch postavlja standarde u kvalitetu i performansama svojih proizvoda. Njihova ponuda alata, uključujući bušilice i električne odvijače, osvojila je povjerenje profesionalaca i korisnika širom sveta. Bosch-ova kombinacija inovacija, održivosti i visokokvalitetnih proizvoda čini ih ključnim igračem na globalnoj sceni.