Bezalkoholno vino od vrhunski njemačkih vinarija

Bezalkoholno vino donosi rekordne prihode u Njemačkoj, a s tim i kvalitetu.

Alkoholno vino je vino koje se prvobitno proizvodi sa minimalnim sadržajem alkohola od 8,5 posto, što je ekvivalentno 68 grama po litri. Nakon toga, alkohol se odstranjuje. Vino se smatra “bezalkoholnim” ako na kraju ima manje od 0,5 posto alkohola, što odgovara 4 grama po litri.

Što se tiče ukusa i mirisa, bezalkoholno vino ima gotovo isti karakter kao originalni proizvod. Međutim, ukus vina je subjektivan, pa je pitanje šta će kome odgovarati.

Što se tiče zdravlja, istraživanja pokazuju da bezalkoholno vino zadržava flavonoide koji imaju povoljan uticaj na zdravlje. Ipak, treba imati na umu da je vino ipak napitak za uživanje i da umjerena konzumacija treba biti prakticirana, naročito u posebnim prilikama.

Čak i ako ne konzumirate alkohol, ne morate se odreći vina. Jer čak i neke od najpoznatijih vinarija sada nude ukusne bezalkoholne alternative. Predstavljamo vam prvoklasna vina bez alkohola.

Težak početak

Zapravo, to je bilo samo pitanje Norvežanina Odd Ivara Solvolda. Kao i mnogi drugi skandinavski vrhunski kuhari i on je bio obožavalac njemačkih Rizlinga, posebno kada je u pitanju savršena pratnja njegove filigranske nordijske kuhinje. U Norveškoj mnogi gosti često putuju daleko, čak i Solvoldov restoran bio je u udaljenom Sandefjordu, na sat vremena južno od Osla. Tako je kuhar pitao svog omiljenog vinara iz Rajne o visokokvalitetnom napitku za sve vozače. Želio je najbolji sok od grožđa na svijetu.

“Rekao sam mu: U soku ima toliko neprokiselog šećera. To bi učinilo svaki obrok dosadnim”, rekao je Johannes Leitz o tom razgovoru.

Leitz vodi vinariju pod svojim imenom u Rajni – VDP vinarija poznata po svojim vrhunskim Rizlingima iz vinogradima kao što su Berg Rottland, Rosengarten ili Rüdesheimer Drachenstein. Stil Leitza je suh. Bilo je nezamislivo za njega da uđe u posao sa slatkim sokom.

4 stepena koja čine razliku

Leitz je razmišljao može li napraviti nešto novo od istih Rizling grožđa koja su osnova za njegova vina. Želio je stvoriti nešto što nije ni vino ni sok, da nema alkohola, a opet ima poseban okus.

Imao je sreće jer je nedaleko od njegove vinarije postojala posebna mašina koja je mogla ukloniti alkohol iz vina. Ta mašina je radila na nižoj temperaturi nego obično, što je značilo da će okus vina ostati sačuvan. Leitz je odlučio isprobati tu mašinu i odvesti jedno od svojih Rizlinga u Rüdesheim.

“Kada smo zajedno s našim uvoznikom probali alkoholni Rizling s kamenicama i vinaigretteom, bio sam oduševljen. To je bio trenutak kad sam shvatio da želim predstaviti to vino i na sajmu ProWein”, kaže on.

Rajnski vinar sada predstavlja bezalkoholno piće na najvećem svjetskom sajmu vina? To je bio potez koji je pokrenuo trend. Njegov “Eins, Zwei, Zero” Rizling postao je jedno od najuspješnijih vina u njegovoj kolekciji u samo nekoliko mjeseci. To je Rizling koji čak i u verziji bez alkohola donosi jasan karakter u čašu: ima volumen, ali nije sladak. Ima okus grožđa, je mršav i svjež. “Naravno, nije isto kao vino, ali je alternativa. Radi se o istom osjećaju života”, kaže Leitz.

Raste potražnja za bezalkoholnim vinima, a prodaja je porasla za 44 posto u 2021. godini. Vinska industrija pridružuje se trendu bezalkoholnih alternativa, s posebnim naglaskom na pjenušavim aperitivima. Primjeri uključuju alkoholfreie voćne pjenušce i sokove kao i bezalkoholna vina. Vinarije koriste vlastito grožđe kako bi osigurale visoku kvalitetu bezalkoholnih proizvoda. Ovaj trend je potaknut rastućom sviješću potrošača o zdravlju i kvaliteti pića koje konzumiraju. Top vinarije koje se odluče za proizvodnju bezalkoholnih vina postižu uspjeh na tržištu, a proizvodi kao “Eins, Zwei, Zero” postaju popularni i šire se na različita tržišta.