Ponovo štrajk u Deutsche Bahn-u

Sindikat GDL želi stupiti u štrajk od srijede navečer zbog spora oko kolektivnog pregovaranja s Deutsche Bahnom. GDL je u utorak navečer najavio da će štrajk trajati od 22 sata do četvrtka u 18 sati. Ogorčeno je reagirao Deutsche Bahn.

Predstavnici GDL-a i DB-a sastali su se prošli četvrtak na prvom krugu pregovora za novi kolektivni ugovor, a nakon nekoliko sati odgodili su daljnje razgovore za četvrtak.

“Odluka o štrajku u ovom trenutku je apsurdna. Upravo smo dogovorili još četiri datuma pregovora sa sindikatom strojovođa i već smo stavili na stol ponudu od 11 posto u prvom krugu”, rekao je direktor DB-a Martin Seiler.

Sindikat u kolektivnom pregovaranju traži, između ostalog 555 eura više mjesečno za zaposlene i dodatak na inflaciju do 3000 eura. Sporna tačka je zahtjev za smanjenjem radnog vremena s 38 na 35 sati uz punu naknadu plate.

DB smatra da je skraćenje radnog vremena načelno neizvedivo. DB je, sa svoje strane, na početku pregovora prošle sedmice ponudio jedanaest posto povećanja plate za razdoblje od 32 mjeseca.