Počinje suđenje policajcima koji su upucali 16-godišnjeg migranta

Decembra 2023. godine započeo je proces protiv pet policijskih službenika. Upotreba suzavca, elektrošokera i vatrenog oružja bila je nezakonita.

Medijski izvještaji o ovom slučaju su uglavnom poznati. Policijska intervencija, koja se dogodila ljeti 2022. godine, izazvala je veliku pažnju. Šesnaestogodišnji  Mouhamed Dramé porijeklom iz Senegala navodno je bio obolio od teške depresivne bolesti bez psihotičnih simptoma. Prethodno je, kako se pretpostavlja, na vlastiti zahtjev bio primljen u psihijatrijsku kliniku. Doktori su utvrdili da „nema opasnosti od samoubistva“ i otpustili su mladića. Završio je u omladinskoj ustanovi „St. Elisabeth“ u sjevernom dijelu Dortmunda. Tamo je navodno držao kuhinjski nož s oštricom od 20 centimetara uz stomak. Zatim je domski radnik pozvao policiju. Na licu mjesta bilo je dvanaest pripadnika snaga, uključujući višejezičnu njemačko-portugalsku službenicu.

Međutim, na njihovo obraćanje Dramé nije reagovao, nakon čega su upotrijebili suzavac. Zatim je navodno ustao i krenuo prema policajcima. Dvojica su na njega pucali elektrošokerima, koji navodno nisu imali efekta. Gotovo istovremeno, jedan policajac ispalio je šest metaka iz automatske puške na mladića. Pet metaka ga je pogodilo i smrtno ga ranilo.