Europska unija odobrila je finansijsku pomoć u iznosu od 118 miliona eura za Palestinsku vlast

Europska unija smatra Palestinsku samoupravu jedinim legitimnim predstavnikom Palestinaca i zato je finansijski podržava. Palestinska vlast na Zapadnoj obali sada dobija dodatnu finansijsku pomoć u iznosu od više od 118 miliona eura iz Brisela.

Odobrenje sredstava uslijedilo je nakon pažljive provjere, saopštila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Trenutno se razmišlja o tome kako bi buduća dugoročna podrška mogla izgledati. Planovi za 2024. godinu već postoje.

Plate za službenike i socijalna pomoć

Sada odobreni iznos dolazi iz već postojećeg fonda za pomoć Palestincima, koji za razdoblje od 2021. do 2024. godine iznosi oko 1,2 milijarde eura. Finansijska pomoć Palestinskoj samoupravi trebala bi omogućiti isplatu plata i penzija službenicima, kao i socijalne pomoći siromašnim porodicama unutar njene nadležnosti.

Nakon napada islamističkog Hamasa na Izrael 7. oktobra, došlo je do kritike međunarodne finansijske pomoći Palestincima, posebno za Pojas Gaze. Kritika se odnosila na to da novac zapravo podržava Hamas, umjesto da ide u korist potrebitima ili da finansira predviđene projekte.

EU je zatim pažljivo pregledala svoju pomoć Palestincima. Međutim, tokom tog pregleda nisu pronađeni dokazi da se sredstvima EU-a indirektno finansira Hamas.