Njemačke oružane snage mogu se mjeriti sa Francuskim i Veliko Britanskim

Vojni analitičari smatraju da je njemačka vojska u rangu s oružanim snagama dvaju najvažnijih NATO saveznika u Europi u pogledu opreme i operativne spremnosti, a to su Velika Britanija i Francuska.

“Suprotno svim tvrdnjama, Savezna Republika nije nesposobna braniti se i u usporedbi s oružanim snagama Francuske i Velike Britanije, koje se općenito smatraju operativnijima i borbeno učinkovitijima, Savezna Republika ima usporedive oružane snage u smislu naoružanja, kadrovske snage i operativne spremnosti”, stoji u studiji Bonnskog međunarodnog centra za proučavanje sukoba (BICC).

Francuska ima najviše velikih oružanih sustava ispred Njemačke i Velike Britanije, ali prije svega ima više manjih oklopnih vozila. S prosječnom starošću ispod 20 godina, njemački zemljišni sustavi u prosjeku su sedam godina mlađi od onih u Francuskoj i gotovo deset godina mlađi od onih u Ujedinjenom Kraljevstvu. S Leopardom 2 Njemačka ne samo da ima najviše, nego ima i najmodernije borbene tenkove.

Kad je riječ o zračnim snagama, Francuska ima brojčano najveće oružane snage (664 borbena zrakoplova, jurišni helikopteri, tankeri, transportni zrakoplovi i transportni helikopteri). Njemačka je dosta iza sa 477 jedinica, ali jasno ispred Velike Britanije (346).

Pretpostavlja se da je učinkovitost Njemačke i Francuske kada je riječ o naoružanju slična, dok je Ujedinjeno Kraljevstvo sa svojim vrlo zastarjelim sustavima kopnenog naoružanja nešto lošije.

Između 2015. i 2022. vojnik je najviše koštao Ujedinjeno Kraljevstvo oko 141.764 dolara. Njemačka je na drugom mjestu s oko 128.974 dolara, ispred Francuske s potrošnjom od oko 121.836 dolara po vojniku. Navedeni razlozi uključuju inozemne zadatke i različite troškove plata.

Uočljive su značajne razlike u izdvajanjima za istraživanje, razvoj i nabavu. Velika Britanija je jasno ispred s udjelom od 43 posto (483,5 milijardi USD). Na Francusku otpada 37 posto ili 369,3 milijarde dolara. Najmanje je potrošila Njemačka, 200,4 milijarde dolara ili 20 posto izračunatih ukupnih izdataka. Između 1993. i 2022. Njemačka je potrošila 1408,8 milijardi dolara na svoje oružane snage