Najpoznatiji njemački pisci

Johan Wolfgang von Goethe (1749-1832)

Goethe je jedan od najvažnijih njemačkih pisaca i književnih figura u historiji. Rođen je 28. augusta 1949. godine u Frankfuru na Majni.

Goethe je bio višestruko nadaren pisac, pjesnik, romanopisac, dramatičar, filozof i znanstvenik. Njegovo djelo obuhvaća različite žanrove i teme, a njegov utjecaj na njemačku književnost i kulturu, kao i na svjetsku književnost, teško je precijeniti.

Nakon završetka školovanja u Frankfurtu, Goethe je studirao pravo u Leipzigu, Strasbourgu i Frankfurtu. U mladosti je napisao svoj prvi roman “Patnje mladog Werthera, koji ga je učinio poznatim i slavnim. Ovaj roman smatra se jednim od klasičnih djela njemačke književnosti i temeljnim djelom europskog romantizma.

Goethe je kasnije napisao niz važnih djela, uključujući dramu “Faust,” koja je ostala ne samo njegovo najpoznatije djelo već i jedno od najvažnijih djela u historiji svjetske književnosti. “Faust” je kompleksna drama koja istražuje ljudske ambicije, duhovnu potragu i moralna pitanja.

Osim književnosti, Goethe se bavio i znanstvenim istraživanjima, uključujući botaniku, optiku i geologiju. Bio je i politički aktivist i sudjelovao je u administraciji u vojvodstvu Vajmar.

Goethe je bio član Vajmarskog kulturnog kruga i igrao je ključnu ulogu u njemačkoj književnosti i kulturi krajem 18. i početkom 19. stoljeća. Njegova djela nastavljaju biti široko čitana i proučavana te ostaju važnim dijelom književnog kanona. Johann Wolfgang von Goethe je umro 22. marta 1832. godine u Vajmaru, ali njegovo naslijeđe i utjecaj ostaju snažni i danas

Djela:

-Patnje mladog Werthera – 1774
-Gotz von Berlichingen – 1773
-Ifigenija na Tauridi – 1787
-Stella – 1776
-Torquato Tasso – 1780
-Rimski elegije – 1795
-Wilhelm Meisterevo učenje – 1975
-Faust (prvi dio) – 1808
-Zeleni zmaj – 1810 (posthumno objavljen)
-Faust (drugi dio) – 1832 (posthumno objavljen)
-Maxime i refleksije – 1833 (posthumno objavljen)

Tomas Man (1875-1955)

Tomas Man, rođen 1875. godine u Lubecku, jedan je od najistaknutijih njemačkih pisaca 20. stoljeća, poznat po svojim dubokim i kompleksnim djelima koja su istraživala moral, umjetnost, društvo i ljudsku prirodu.

Manova obitelj potjecala je iz ugledne trgovačke i poslovne obitelji, no on je uskoro razvio svoj interes za književnost. Nakon završetka školovanja, Man je započeo raditi kao novinar i pisao kratke priče. Njegova prva knjiga, roman “Buddenbrokovi” (Buddenbrooks), objavljena 1901. godine, donijela mu je priznanje i osvojila mu Nobelovu nagradu za književnost 1929. godine. Ova knjiga prati pad ugledne trgovačke obitelji Buddenbrook kroz nekoliko generacija i smatra se klasičnim djelom njemačkog realizma.

Man je također poznat po svojim filozofski nastrojenim romanima. “Čarobni brijeg”, objavljen 1924. godine, istražuje teme poput vremena, smrti i duhovne transformacije. Ovo djelo smatra se jednim od najvažnijih djela europske književnosti 20. stoljeća.

Njegovo djelo bilo je duboko oblikovano njegovim intelektualnim interesima i razmišljanjima o ljudskoj sudbini u 20. stoljeću. Man je bio kritičar nacističkog režima, a 1933. godine, nakon dolaska nacista na vlast, emigrirao je iz Njemačke u Švicarsku, a kasnije u Sjedinjene Američke Države. Tijekom tog razdoblja, nastavio je pisati i izražavati svoje antinacističke stavove.

Nakon Drugog svjetskog rata, Thomas Man vratio se u Europu i živio u Švicarskoj do svoje smrti 1955. godine. Njegova književna ostavština i dalje ostaje izuzetno važna u svjetskoj književnosti, a njegova djela nastavljaju inspirirati i poticati razmišljanje o mnogim složenim temama ljudskog postojanja i društva.

Herman Hesse (1877-1962)

Herman Hesse, čuveni njemački pisac i dobitnik Nobelove nagrade za književnost, rođen je 2. jula 1877. godine u Calw, Nemačka. Hesse je bio jedan od najvažnijih književnika 20. stoljeća, poznat po svojim djelima koja istražuju duboke filozofske i duhovne teme.

Hesse je odrastao u porodici koja je bila usmjerena na misionarski rad, ali je sam rano razvio interesovanje za književnost i umjetnost. Nakon što je napustio školovanje, radio je kao činovnik u raznim gradovima, a potom se posvetio književnom radu. Prva njegova djela bila su inspirisana indijskom i istočnjačkom filozofijom, čime je započeo svoju karakterističnu tematsku nit.

Njegov roman “Sidarta” (“Siddhartha”), objavljeno je 1922. godine i prati duhovno putovanje mladića po imenu Sidarta koji traži prosvetljenje. Ovo djelo postalo je klasično delo duhovne književnosti.

Hesse je takođe stekao slavu i za romane poput “Stepski vuk” i “Igra staklenih perli” koji istražuju složene teme lične transformacije, umjetnosti i duhovnosti. Njegova djela često istražuju sukob između individualizma i društvenih normi.

Herman Hesse je proveo veći dio svog života u Švicarskoj i postao je švajcarski državljanin. Tokom svoje karijere napisao je više od 20 romana i brojne eseje. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1946. godine za svoj izuzetan doprinos svjetskoj književnosti.

Umro je 9. augusta 1962. godine u Montagnoli, Švicarska, ali njegova djela i dalje ostaju važna i inspirativna za mnoge čitaoce širom svijeta.

Djela:

Peter Camenzind (1904)
Pod točkovima (1906)
Gertruda (1910)
Rošalinda (1913)
Knulp (1915)
Sidarta (1922)
Demijan (1919)
Stepni vuk (1927)
Narcis i Goldmund (1930)
Putovanje kroz Aziju (1932)
Igra stakleni perli (1943)
Književni dnevnik (1963, posthumno)

Heinrich Heine (1797-1856)

Heinrich Heine, poznati njemački pjesnik i pisac, rođen je 13. decembra 1797. godine u gradu Düsseldorf, u tadašnjoj Zapadnoj Pruskoj, a sada dio Njemačke. Bio je jedna od najznačajnijih figura njemačke književnosti u 19. stoljeću, poznat po svojoj lirskoj poeziji i oštroumnim političkim esejima.

Heineova rana djela bila su inspirisana romantizmom, ali se kasnije okrenuo realizmu i postao je poznat po svojoj satiričnoj prozi. Njegova poezija se ističe izražajnim stilom i dubokim osećanjima, a pjesnik se često bavio temama ljubavi, politike i religije.

Heine je proveo veći dio svog života putujući i živeći u različitim evropskim gradovima, uključujući Pariz, gde je postao poznat kao politički novinar i kritičar. Njegovi politički stavovi i kritike autoritarnih režima doveli su ga u konflikt s vlastima, a mnoga njegova djela su zabranjivana u Njemačkoj.

Njegovo najpoznatije djelo je ciklus pjesama “Lirske intermeco” (“Die Buch der Lieder”), objavljen 1827. godine, koje je postalo klasično u njemačkoj književnosti. Takođe je napisao memoare pod nazivom “Kroz Francusku” (“Reisebilder”) i brojne eseje.

Heinrich Heine je umro 17. februara 1856. godine u Parizu.

Braća Grim – Jacob i Wilhelm

Braća Grimm, Jacob i Wilhelm Grimm, često se smatraju za dvojicu od najvažnijih i najutjecajnijih njemačkih književnika, iako su poznati po svom radu kao kolekcionari i pripovjedači narodnih priča i bajki. Njihova zbirka narodnih priča, poznata kao “Grimmove bajke”, jedna je od najpoznatijih i najčitanijih zbirki bajki na svijetu.

Braća Grimm su rođena u gradu Hanau, Njemačka, Jacob 1785. godine i Wilhelm 1786. godine. Tijekom svojih karijera, skupljali su i dokumentirali narodne priče, bajke, mitove i legende koje su čuli od ljudi iz različitih regija Njemačke. Njihova prikupljanja uključivala su stotine priča koje su kasnije objavili u svojoj zbirci.

Njihova zbirka bajki uključuje poznate priče kao što su “Pepeljuga,” “Crvenkapica,” “Trnoružica,” “Snjeguljica i sedam patuljaka” te mnoge druge. Ove bajke postale su klasici i dio svjetske kulturne baštine. Braća Grimm su također pridonijela standardizaciji njemačkog jezika svojim radom na riječniku, poznatom kao “Grimmova gramatika.”

Njihova zbirka bajki nije bila namijenjena samo zabavi već i očuvanju njemačke kulture i narodne baštine. Njihova zbirka ima duboko kulturno i književno značenje te je utemeljila tradiciju proučavanja narodnih priča i bajki.

Braća Grimm su također radila kao profesori i lingvisti te su doprinijeli razvoju jezične znanosti i književnosti. Njihov rad ostavlja neizbrisiv trag u svijetu književnosti i kulture, a Grimmove bajke ostaju popularne i voljene širom svijeta.