Bosansko-njemački odnosi

Između Bosne i Hercegovine i Njemačke postoje diplomatski odnosi od 1992. godine. Bosna i Hercegovina ima ambasadu u Berlinu i konzulate u Frankfurtu na Majni, Minhenu i Stuttgartu, dok Njemačka održava ambasadu u Sarajevu. Počasni konzul rezidira u Leipzigu.

Obe države su članice Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) i Vijeća Evrope.

Historija

U kasnom 13. ili ranom 14. stoljeću, njemački rudari, tzv. “Sasi”, došli su iz Mađarske u Bosnu. Od 1878. odnosno 1908. godine, Bosna i Hercegovina bila je dio Austro-Ugarske Monarhije i automatski saveznik Njemačkog Carstva u Prvom svjetskom ratu. Nakon izgubljenog rata za Srednjoeuropske Sile, došlo je do formiranja nove države, Jugoslavije.

Tijekom Drugog svjetskog rata, pod vodstvom Njemačke, Osovinske sile su nakon napada na Jugoslaviju 1941. proglasile “Nezavisnu Državu Hrvatsku”, koja je obuhvatala cijelu Bosnu i Hercegovinu. Do 1945. godine, zemlja je bila pod njemačkom okupacijom. Nakon završetka rata, Bosna i Hercegovina ponovno je postala dio sada socijalističke Jugoslavije. Sa padom komunizma u istočnoj Europi, Jugoslavija se počela raspadati. Njemačka je priznala neovisnost zemlje 6. aprila 1992. godine i uspostavila diplomatske odnose u istoj godini.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini, Njemačka je primila najviše izbjeglica iz Bosne i Hercegovine od svih zemalja Evropske unije i zajedno sa svojim međunarodnim partnerima nastojala je postići mirno rješenje konflikta, uključujući u okviru međunarodne kontakt-grupe i kasnije putem Dejtonskog sporazuma koji je okončao rat. Nakon završetka rata, Njemačka je uložila različite napore za podršku Bosni i Hercegovini, uključujući razvojnu suradnju i SFOR, a od 2004. godine EUFOR-Misiju “Operation Althea”, te danas predstavlja jednog od ključnih evropskih partnera zemlje u njenom putu ka Evropskoj uniji.

Diplomatska razmjena

Parlamentarna grupa za Bosnu i Hercegovinu održava odnose između njemačkog Bundestaga i Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine. Predsjednica u 18. izbornom razdoblju je Marieluise Beck (Bündnis 90/Die Grünen). Zamjenički predsjednici su Michael Brand (CDU/CSU), Josip Juratovic (SPD) i Harald Weinberg (Die Linke).