Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock sastala se sa palestinskim premijerom

Prvi put nakon Hamasovog napada na Izrael, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock otputovala je na palestinsku teritoriju kako bi osobno razgovarala s palestinskim predstavnikom.

Nakon razgovora s premijerom Palestinske samouprave Mohammadom Shtayyehom u Ramallahu, Annalena Baerbock izrazila je suosjećanje s patnjom palestinskog civilnog stanovništva i pozvala na bolji humanitarni pristup Gazi.

„Ono što sada imamo daleko je od dovoljnog“ rekla je Baerbock. Pomoć mora stići i do sjevernog Pojasa Gaze. Baerbock je također obećala dodatnih 38 milijuna eura humanitarne pomoći za palestinska područja. Ukupno će Njemačka ove godine platiti 160 milijuna eura za palestinsko civilno stanovništvo.

Baerbock je također oštro osudila nasilje izraelskih doseljenika na Zapadnoj obali i promovirala rješenje s dvije države. Budućnost Palestinaca mora biti bolja od njihove sadašnjosti, u interesu Izraela je da Palestinci mogu živjeti neovisno u vlastitoj državi.

Shtayyeh je pozvao Njemačku da zauzme jasniji stav protiv rata u Pojasu Gaze. U izjavi nakon sastanka s Baerbockom rečeno je da Njemačka mora “zauzeti stav u vezi s izraelskim ratnim zločinima u Pojasu Gaze koji je u skladu s međunarodnim pravom o ljudskim pravima”. “Nezahtijevanje kraja rata, podržavanje Izraela oružjem, potiče ga da nastavi agresiju na naš narod u Gazi”, kritizirao je Shtayyeh.

Ministrica Baerbock na razgovorima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Izraelu i palestinskim područjima ponovno je snažno zagovarala pravo Izraela na samoobranu, ali i jasno dala do znanja da vidi patnju ljudi u Gazi i da se zalaže za humanitarnu pomoć . Bilo je riječi i o sudbini talaca koje je oteo Hamas i budućnosti Pojasa Gaze. Ministrica vanjskih poslova pokušava za to pozvati na odgovornost i susjedne države.

Važna tema u razgovorima ministrice vanjskih poslova bilo je oslobađanje talaca koje je oteo Hamas. Katar ima središnju ulogu u pregovorima o tome. Baerbock je u subotu navečer razgovarala i s izraelskim ministrom vanjskih poslova Elijem Cohenom i Bennyjem Gantzom, koji je član ratnog kabineta. Također je željela razgovarati s rođacima talaca.