Elon Musk je oštro kritikovao nedavne medijske izvještaje o robotičkom “napadu” u Teslinoj fabrici u Austinu.

“Zaista je sramotno što mediji kopaju povredu od prije dvije godine od strane jednostavnog industrijskog Kuka-robota (koji se nalazi u svim fabrikama) i impliciraju da je sada povezana sa Optimusom”, napisao je Musk u X-postu.

“The Information” je izvijestio o incidentu u priči objavljenoj prošlog mjeseca. Prema novinama, dva svjedoka su izvijestila da je inženjer ažurirao softver na robotima fabrike kada ga je jedan od robota uhvatio i pritisnuo o površinu.

Svjedoci su također izvijestili da je inženjer krvario nakon što mu je robot zabio „kandže“ u tijelo. Inženjer se konačno uspio osloboditi iz stiska robota kada je drugi radnik pritisnuo hitno stop dugme, kako izvještava “The Information”.

Međutim, Elon Muska ljuti članak u “Daily Mailu”. U “Daily Mailu” je korištena minijatura Teslinih humanoidnih Optimus robota, a ne Kuka-robot koji je bio uključen u incident iz 2021. godine.

Ne iznenađuje što Musk brani Optimus robote, jer na njih polaže velike nade. Kada ih je prošle godine predstavio, rekao je da bi ekonomija mogla postati “praktično beskonačna” ako bi Optimus roboti bili sposobni obavljati ručni rad.

“To znači budućnost izobilja. Budućnost u kojoj nema siromaštva, u kojoj možete imati sve što želite od proizvoda i usluga”, rekao je tada Musk.

Međutim, Tesline fabrike već duže vrijeme muče sa sigurnošću. Godine 2020. kalifornijski regulatori su izjavili da je Tesla dostavio nepotpune izvještaje o povredama u fabrikama.

I to ne važi samo za SAD. Nedavno, u aprilu, kineski inspektori su izjavili da žele kazniti kompaniju zbog sigurnosnih nedostataka, prema “Caixin Global”. Prema izvještaju, radnik Tesline fabrike u Šangaju je umro nakon što ga je pritisnula fabrička mašina. U oktobru je Tesla odbacio tvrdnje njemačkog sindikata i medijskih izvještaja da Gigafactory Berlin-Brandenburg nije poduzeo odgovarajuće sigurnosne mjere.