Dan sjećanja na holokaust Nijemci obilježili prosvjedima

Njemačka je obilježila Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji se svake godine održava 27. januara, u znak sjećanja na dan kada je 1945. godine Crvena armija oslobodila koncentracijski logor Auschwitz-Birkenau. Ovaj dan služi kao podsjetnik na šest miliona Židova i milijune drugih žrtava koje su ubijene tijekom holokausta.

Ove godine, komemoracija je dobila dodatnu važnost zbog nedavnih događaja u Njemačkoj koji ukazuju na rastući problem desnog ekstremizma i rasizma. U novembru prošle godine, u Potsdamu je održan sastanak ekstremista gdje se raspravljalo o protjerivanju stranaca i ljudi stranog porijekla iz Njemačke. Ovaj događaj je izazvao zabrinutost i osudu u javnosti.

Kao odgovor na ovu situaciju, i u znak sjećanja na žrtve holokausta, Nijemci su izašli na ulice u prosvjede u više od 300 gradova i sela širom zemlje. Prosvjedi su bili usmjereni protiv desnog ekstremizma, antisemitizma i rasizma, s jasnom porukom da se historija ne smije ponoviti.

Njemački socijaldemokrat Olaf Scholz, zajedno sa svojim sugrađanima, sudjelovao je u prosvjedima u Potsdamu, dok je ministar obrane Boris Pistorius planirao se pridružiti prosvjednicima u svom rodnom gradu Osnabrücku. Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser usporedila je sastanak ekstremista u Potsdamu s konferencijom u Wannseeu iz 1942. godine, na kojoj su nacisti planirali istrebljenje europskih Židova.

U svojim govorima, njemački dužnosnici su naglasili važnost sjećanja na holokaust i borbe protiv svih oblika ekstremizma. Naglasak je stavljen na potrebu za budnošću i zaštitom demokratskih vrijednosti, kao i na važnost sjećanja na holokaust kao trajnu obavezu društva.

Ovogodišnje obilježavanje Dana sjećanja na holokaust u Njemačkoj pokazuje kako se prošlost i sadašnjost mogu ispreplesti u snažan podsjetnik na važnost sjećanja, edukacije i aktivnog suprotstavljanja mržnji i diskriminaciji u svim njezinim oblicima.