Sve više ljudi izostaje s posla zbog psihičkih problema

U 2022. godini zaposleni mlađi od 30 godina u prosjeku su gotovo tri puta izjavili da nisu mogli raditi, više nego ikad prije. To je bio rezultat studije AOK Rheinland/Hamburg u suradnji s Institutom za promicanje zdravlja na radnom mjestu (BGF Institute), koja je procijenila podatke više od 300.000 zaposlenih mlađih od 30 godina. Sveukupno, bolovanja su značajno porasla u odnosu na 2021. U 2022. Dnevno je izostajalo prosječno 5,18 posto zaposlenika mlađih od 30 godina, u usporedbi s 3,65 posto u 2021. godini.

Zabilježen je gotovo univerzalni porast kada je riječ o danima nesposobnosti za rad zbog psihičkih problema. U posljednjih deset godina udio izostanaka s posla među mlađim zaposlenicima porastao je za gotovo 50 posto.

“Primjećujemo da su anksiozni poremećaji, stresni poremećaji i depresivni poremećaji u značajnom porastu među mlađom generacijom,” kaže Sabine Deutscher, članica uprave AOK Rheinland/Hamburg. „Tema više nije tabu, a spremnost na razgovor o psihičkim problemima i traženje podrške je vrlo velika među mladima“ kaže Michael Wenninghoff, direktor Instituta BGF. U vremenima nedostatka kvalificirane radne snage, tvrtkama je posebno važno osigurati fizičko i mentalno zdravlje svojih mlađih zaposlenika.