Protesti njemački seljaka nastavljaju se i u 2024. godini

Protesti seljaka u Njemačkoj započeli su krajem 2023. godine, s posebnim intenzitetom od 18. decembra 2023., kada su seljaci iz cijele zemlje blokirali Berlin traktorima. Ovi protesti su nastavljeni u 2024. godini, kada su seljaci organizirali sedmicu nacionalnih prosvjeda.

Glavni razlog za prosvjede su planovi njemačke vlade da ukine subvencije za dizel gorivo i porezne olakšice za kupnju poljoprivredne i šumarske mehanizacije. Prema navodima Njemačkog udruženja poljoprivrednika, ove promjene bi seljake mogle koštati do 1 milijarde eura. Seljaci smatraju da će ove mjere preopteretiti sektor i ugroziti njihov opstanak.

Seljaci su blokirali ceste traktorima diljem Njemačke, uključujući i glavne avenije koje vode do Brandenburških vrata u Berlinu, kao i nekoliko graničnih prijelaza s Francuskom. Prosvjedi su imali značajan utjecaj na promet i industriju, primjerice, doveli su do zaustavljanja proizvodnje u tvornici Volkswagena u Istočnoj Friziji.

Vlada je djelomično popustila pod pritiskom prosvjeda i odlučila da će porezne olakšice za vozila ostati na snazi, dok će subvencije za dizel gorivo biti postupno ukinute tijekom nekoliko godina, a ne odmah. Međutim, seljaci smatraju da ove promjene nisu dovoljne i nastavljaju s prosvjedima.

Vlada i ministri ističu potrebu za promjenama zbog ekoloških razloga i proračunskih ograničenja. Zeleni političar i potpredsjednik vlade Robert Habeck naglasio je da pravi problem za seljake predstavlja ekonomski pejzaž u kojem djeluju, s velikim pritiskom diskontera, klaonica i mliječnih industrija, kao i fluktuirajućeg svjetskog tržišta.

Ovi prosvjedi su primjer kako ekonomske i ekološke politike mogu dovesti do društvenih napetosti, osobito u sektoru koji je temelj za proizvodnju hrane. Vlada i seljaci nastavljaju tražiti rješenja koja bi bila prihvatljiva za obe strane.