Olujni udar na njemačkoj obali Baltičkog mora prouzročio milionsku štetu

Olujni udar na njemačkoj obali Baltičkog mora prije otprilike dvije sedmice prouzročio je ogromnu štetu. Stambene kuće, hoteli i kampovi su uništeni, plaže su nestale, a nasipi su pukli. Na ostrvu Fehmarn jedna žena je izgubila život. Neki od razaranja postaju očigledni tek nakon određenog vremenskog perioda, kao što je na primer velika količina pijeska i gline koja se odvojila sa stjenovite obale Rügna, mnogo veća nego što se prvobitno mislilo. Navodno je isprano nekoliko hiljada kubnih metara.

Sada se svi trude obnoviti ono što je uništeno, a nasipi se ponovno jačaju. Poplava je došla neuobičajeno rano. “Tek smo na početku sezone oluja”, rekao je premijer Šlezvig-Holštajna Daniel Günther (CDU) u izjavi Vlade u petak u parlamentu u Kielu, suočen sa razmjerama uništenja koje je nazvao “prirodnom katastrofom” i “poplavom stoljeća”.  „U budućnosti ćemo se češće suočavati s ovakvim događajima. Znamo da proteklo stoljeće više nije mjerilo. Zbog klimatskih promjena, vremenski događaji postaju ekstremniji, a nivoi vode rastu. Za zemlju između dva mora, situacija će postati izazovna, pa je važno prilagoditi se. U budućnosti će biti potrebno ojačati zaštitu obale ne samo na Sjevernom moru, već i na Baltičkom moru.

Prema procjeni vlade šteta na najsevernijem njemačkoj teritoriji iznosi oko 200 miliona eura. Ovaj iznos bi takođe trebalo da bude iznos fonda za obnovu za suočavanje sa štetom koji će pokrenuti vlada. Takođe, vlada planira poreske olakšice za građane i kompanije. Od ukupno 200 miliona evra, 40 će biti iskorišteno za hitne mjere zaštite obale. Fond za obnovu će biti podržan putem posebnog fonda.