Njemačka vlast zabilježila 4300 krivičnih djela povezanih s ratom između Izraela i Hamasa

Od početka Bliskoistočnog rata nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, vlasti u Njemačkoj su zabilježile više od 4300 krivičnih djela povezanih s Bliskoistočnim konfliktom, uključujući skoro 500 nasilnih radnji. Ove brojke je naveo ministar pravosuđa Marco Buschmann (FDP) na Jevrejskom zajedničkom danu u Berlinu. Političar FDP-a istakao je da se krivični zakon mora strogo primjenjivati. On je upozorio ministre unutrašnjih poslova saveznih država da promijene policijsku taktiku na demonstracijama i da prioritet daju prikupljanju dokaza ispred deeskalacije.

Izraelske zastave su paljene, a na demonstracijama se često čuju prijetnje uništenjem i ubistvom usmjerene prema Izraelu i Jevrejima, kako kaže Buschmann. ‘I sve to ima svoj utjecaj,’ dodao je on. Jevreji se boje govoriti hebrejski u javnosti ili nositi kipu. Događaji se otkazuju zbog sigurnosnih razloga, a učešće u zajedničkim aktivnostima opada. To je sijanje mržnje koje, nažalost, daje plodove, izjavio je Buschmann.

Na zahtjeve Centralnog vijeća Jevreja da se poštri krivični zakon i proširi član zakona o poticanju mržnje, Buschmann nije odgovorio. Umjesto toga, ministar pravosuđa je naglasio već poduzete korake: Hamasu je zabranjeno djelovanje, a palestinska grupa Samidoun je raspuštena. Izjava ‘Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna’ je zabranjena na svim jezicima u Njemačkoj jer negira pravo Izraela na postojanje. Također je zatražio od Evropske komisije da dodatno zabrani internet prodaju majica s tim sloganom