Njemačka ostvarila rekordan izvoz: Evo koji proizvodi su dominirali!

Ovo su najuspješniji izvozni proizvodi Njemačke za 2020. godinu, kada je Njemačka izvezla robu u vrijednosti od 1,3 biliona eura. Većina proizvoda otišla je u zemlje Europske unije.

Saznajte koji proizvodi su bili najtraženiji za izvoz:

10. Hrana i stočna hrana

Kada je riječ o slatkišima, siru i svinjskom mesu, Njemačka je svjetski lider u izvozu. Također, izvoze se žitarice, proizvodi od žitarica i pekarski proizvodi, kao i kakao i proizvodi od istog. Njihova ukupna vrijednost iznosila je 2018. godine oko 53,19 milijardi eura, što je 2,3 posto manje nego prethodne godine.

9. Metali

U ovu grupu proizvoda spadaju osim metalni sirovina također i nemetali poput kamena i zemlje. U 2020. godini Njemačka je izvezla željezo, čelik, bakar i slične proizvode u vrijednosti od 56,61 milijardi eura, što je otprilike 4 posto više nego prethodne godine

8. Ostala vozila (ne automobili)

Nisu samo njemački automobili izvozni hit. Strani kupci također cijene kvalitetu brodova, jahti, vozova, motocikala, aviona ili bicikala iz njemačke proizvodnje. Ova grupa proizvoda ostvarila je vrijednost od 60,39 milijardi eura.

7. Farmaceutski proizvodi

Potražnja za solima, vitaminima, hormonima ili antibioticima iz njemačke proizvodnje je visoka. Ukupna vrijednost njihovih izvoza iznosila 83,62 milijardi eura. U ove proizvode spadaju i kontrastna sredstva za rendgenske snimke, vakcine, flasteri i vata.

6. “Skriveni” proizvodi

Pod ovom tačkom, Savezni ured za statistiku uključuje trgovinske transakcije koje, između ostalog, trebaju ostati tajne na zahtjev uključenih uvoznika ili izvoznika. To je, na primjer, slučaj kada je jedno preduzeće dominantno u određenom sektoru proizvoda. Ukupna vrijednost izvoza ostalih proizvoda iznosila je 86,66 milijardi eura

5. Električna oprema

Električna oprema njemačkih proizvođača je tražena. Električni motori, generatori, transformatori, optički kablovi, kućanski aparati ili grijalice iznose vrijednosti od 87,77 milijardi eura. To je bilo čak 4,6 posto više nego prethodne godine.

4. Računarska oprema, elektronički i optički proizvodi

Računari, bankomati i uređaji za pohranu su izvezeni u vrijednosti od 115,62 milijarde eura. To je 2,9 posto više nego prethodne godine. U ovu kategoriju spadaju i različite vrste antena, detektori požara, potrošačka elektronika, satovi i vage.

3. Hemijski proizvodi

Hemijska industrija je jedan od temelja njemačkog izvoza. Njemačka je izvezla hemijske sirovine, gnojiva, osnovne oblike plastike, ljepila i hemijska vlakna u vrijednosti od 117,7 milijardi eura, što je otprilike 1,8 posto više nego prethodne godine.

2. Mašine

Strojevi “made in Germany” su vrlo traženi širom svijeta. Njihova vrijednost izvoza iznosila je prošle godine 193,2 milijarde eura, što je oko četiri posto više nego prošle godine. Ova kategorija proizvoda uključuje, između ostalog, unutarnje sagorijevanje motora i turbine (bez motora za avione i cestovna vozila), peći, strojevi za obradu metala ili strojevi za poljoprivredu i šumarstvo.

1. Automobili i dijelobi za automobile

Ova kategorija proizvoda je njemački izvozni hit broj jedan. U nju spadaju ne samo automobili i automobilski motori, već i karoserije, nadogradnje, prikolice, električna oprema i drugi dodaci. Njemačka je izvezla proizvode u vrijednosti od 229,7 milijardi eura. To je manje za 2,3 posto u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, automobili i dijelovi automobila su najvažniji izvozni proizvodi Njemačke od 2010. godine. Najveći kupac njemačkih automobila su Sjedinjene Američke Države s izvoznom vrijednošću od 27,2 milijarde eura.