Masovni otkazi u Njemačkoj: Ukida se preko 16.000 radnih mjesta

Opšte ekonomsko okruženje je sve nepovoljnije

Softverska kompanija SAP namjerava da ukine 8.000 radnih mjesta širom svijeta, Continental 7.150, Bosh 1.200. I ZF Friedrichshafen i Volkswagen objavili su da im više neće biti potrebno toliko zaposlenih, a tu je i građevinska industrija gdje su otkazi već počeli.

Nije bolje stanje ni kada su banke u pitanju, a novi šef Bayera, Bil Anderson, najavio je novu strukturu farmaceutskog giganta i stavio do znanja da će biti manje zaposlenih.

Kako se navodi, jedan od razloga jesu troškovi energije koja je u Njemačkoj sve skuplja, a tu je još i politika koja traži klimatski neutralnu proizvodnju.

– Naš svijet rada postaje sve brži i kompleksniji. Promjena je normalno stanje, a na to moramo da pronađemo odgovor – kaže Juta Rump iz Instituta za zapošljavanje i svijet rada u Ludvigshafenu, prenosi DW.

Ekonomska istraživanja IFO iz Minhena, pokazala su da nije najbolja situacija ni za samozaposlene i kompanije sa manje od devet zaposlenih u Njemačkoj. Džimdo-ifo indeks poslovnog raspoloženja za samozaposlene, koji minhenski institut objavljuje od avgusta 2021. godine, u januaru je pao na minus 22,6 poena sa decembarskih minus 17,5 poena.

Vrijednost ovog indeksa je u proteklim mjesecima takoreći u konstantnom padu. Veliki broj anketiranih samozaposlenih, čak 47,9 posto, se u januaru žalio na mali broj narudžbina, navodi se na sajtu IFO.

– Opšte ekonomsko okruženje je sve nepovoljnije za samozaposlene – zaključuje stručnjak IFO Katrin Demelhuber, prenosi Tanjug.