Kakve planove ima Njemačka za Jugoistočnu Europu?

U vremenima globalnih kriza, SPD (Socijaldemokratska partija Njemačke) se zalaže za jačanje Europe i povećanu međunarodnu saradnju. Kroz predloženi program za stranački kongres, želi ponovno odrediti svoju spoljnu politiku

Od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, pojavile su se i druge međunarodne krize, uključujući i situaciju na Bliskom istoku nakon napada Hamasa na Izrael i sukobe u Pojasu Gaze. U ovakvoj situaciji, politika i diplomatija su traženi više nego ikad. SPD je sada odredila svoj pravac. U nacrtu programa za stranački kongres u decembru, formulirani su “socijaldemokratski odgovori na svijet u promjeni”. U središtu tog dokumenta je Europa. Jačanje Europe ključni je zadatak socijaldemokrata u narednim godinama.

“Samoodrživa, atraktivna centralna Europa može oblikovati globalni poredak prema svojim vrijednostima i interesima”, stoji u radnom nacrtu koji je u ponedjeljak predstavio predsjednik SPD-a, Lars Klingbeil, nakon sastanka predsjedništva. “Evropa mora preuzeti ulogu geopolitičkog aktera i više investirati u vlastitu sigurnost.”

Evropa na čelu

Jaka Evropa gura novu agendu za inovacije, ekonomski napredak i borbu protiv klimatskih promjena, postavljajući kontinent na čelo tehnološkog i društvenog napretka te borbe protiv klimatskih izazova, stvarajući temelj za budući prosperitet. Za to su potrebne političke i institucionalne reforme i veća evropska integracija.

Fokus na Europu i njenu ulogu u svijetu naglašava još jedan ključni zahtjev Socijaldemokratske partije: da bi se suočilo sa svim krizama, potrebno je više međunarodne saradnje. Njemačka i Evropa stoga trebaju više investirati u strateška partnerstva s zemljama koje dijele njihove političke i društvene vrijednosti. SPD želi ponoviti politiku Sjever-Jug Willyja Brandta, ojačati saradnju s progresivnim snagama širom svijeta i zagovarati pravedniju globalizaciju. Europa mora uspostaviti strateška i ravnopravna partnerstva s zemljama Globalnog Juga.

Za suočavanje s globalnim izazovima potrebno je više multilateralizma, zajedničkih institucija i međunarodne saradnje. To je osnova za održavanje poretka baziranog na pravilima u međunarodnoj zajednici. Njemačka ima posebnu odgovornost zbog svoje veličine i ekonomske snage. “Kao socijaldemokratija, želimo da Njemačka preuzme vodstvo za jaku Evropu, mir, slobodu i poredak baziran na pravilima u međunarodnoj zajednici”, navodi se dalje u tekstu.

No kako riješiti međunarodne krize i konflikte kada ih pojedine velike sile potpiruju ili otežavaju rješenja? Kako se Njemačka i EU mogu nositi s njima, a da ne ugroze vlastite interese? Ovdje je važno da Europa ostane jedinstvena, istovremeno izbjegavajući jednostrane ovisnosti, što su iskustva s Rusijom pokazala.

Nacrt prijedloga tematskog programa, koji se temelji na prijedlozima Komisije za međunarodnu politiku, crta sliku o srednjoročnom suočavanju sa sve autokratskijim i imperialističkim susjedima na istoku: “Dok se ništa temeljno ne promijeni u Rusiji, sigurnost Europe će morati biti organizirana pred Rusijom.” To uključuje i jačanje sigurnosnih interesa država u Srednjoj i Istočnoj Europi.

Europa se također ne smije podijeliti zbog diktature u Kini. Međutim, zbog uskih ekonomskih veza, odnosi su puno složeniji. SPD zagovara diversifikaciju ekonomskih odnosa, razvoj europske strategije otpornosti i zaštitu kritične infrastrukture. Također, treba pružiti političku podršku azijskim zemljama koje se osjećaju prijetnjom zbog sve agresivnijeg „Kineskog Carstva“.

Scholz i Faeser u Africi

Prilikom predstavljanja nacrta programa, predsjednik SPD-a Klingbeil je istaknuo da je Socijaldemokratska partija već radila na nekim od ovih temeljnih pitanja. Kao primjer, naveo je nedavna putovanja saveznog kancelara Olafa Scholza i savezne ministarke unutarnjih poslova Nancy Faeser u Afriku, gdje je migracija bila ključna tema. Također je spomenuo i sukobe na Bliskom istoku. “Samo dvodržavno rješenje može donijeti mir između Izraelaca i Palestinaca”, rekao je predsjednik SPD-a. Naglasili su kako Njemačka neće smanjivati svoju vojnu podršku Ukrajini, sve dok se ne postigne mir.