Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom traži hitno humanitarno primirje u Gazi

Zašto je Njemačka suzdržana?

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja Generalna skupština UN-a dogovorila je rezoluciju o bliskoistočnom sukobu. Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) usvojila je sa 120 glasova “za”, rezoluciju kojom poziva na hitno humanitarno primirje u Gazi. Njemačka ministrica vanjskih poslova Baerbock bila je suzdržan od glasanja.

Generalna skupština UN-a usvojila je rezoluciju o poboljšanju humanitarne situacije i poziva na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze.

  • Za je glasalo 120 zemalja
  • Protiv je glasalo 14
  • 45 je bilo suzdržano, uknjučujući Njemačku, Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu, Ukrajuni, Tunis, Japan i Indiju

Ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock opravdala je suzdržanost Njemačke rekavši:

„Budući da rezolucija ne imenuje jasno teror Hamasa, ne traži dovoljno jasno oslobađanje svih talaca i ne potvrđuje pravo Izraela na samoodbranu, mi i mnogi naši europski partneri odlučili smo na kraju ne pristati na rezoluciju.“

Međutim, rezolucije Generalne skupštine UN-a nisu pravno obvezujuće, već se smatraju simboličnim. Snažnije Vijeće sigurnosti UN-a, čije su rezolucije obvezujuće, prethodno je nekoliko puta propustilo donijeti rezoluciju s humanitarnim fokusom na stanje u Pojasu Gaze.

Rezolucija koja je sada usvojena osuđuje, između ostalog, svako nasilje protiv izraelskih i palestinskih civila, poziva na trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih civila koji su “nezakonito zatočeni” i zahtijeva nesmetan pristup humanitarne pomoći Pojasu Gaze.

Tekst također poziva na “trenutni, trajni i održivi humanitarni prekid vatre” koji bi trebao dovesti do “prestanka neprijateljstava”.

Izrael osuđuje rezoluciju UN-a, a Hamas pozdravlja

“Odlučno odbacujemo prezreni poziv Generalne skupštine UN-a na primirje”, napisao je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen u subotu navečer na platformi X, nekadašnjem Twitteru. 

Organizacija Hamas, koja vlada u Pojasu Gaze i odgovorna je za napad na Izrael 7. oktobra , pohvalila je usvajanje rezolucije i pozvala UN da poduzme mjere za njezinu provedbu.