SUKOBI i KOMPROMISI: Njemački Bundestag započinje raspravu o budžetu za 2024. godinu

U 2024. godini, njemačka politička scena svjedoči raspravi o federalnom budžetu koja otkriva složene sukobe i potrebu za kompromisima unutar vladajuće koalicije. Rasprava u Bundestagu, koja je započela nakon značajnog kašnjenja, odražava različite pristupe trošenju i štednji među koalicijskim partnerima – SPD, Zelenima i FDP.

Uzroci kašnjenja i izazovi budžeta

Kašnjenje u raspravi o budžetu bilo je uzrokovano neslaganjem unutar vladajuće koalicije oko pitanja kako i gdje uštedjeti, te kako alokirati sredstva. Predviđeno je da će država potrošiti oko 477 milijardi eura, od čega će se 39 milijardi eura financirati kroz kredite. Ovo je u skladu s “debt brake” politikom, koja ograničava zaduživanje države na osnovu njenih ekonomskih performansi.

Dugogodišnji dug i fiskalna ograničenja

Njemačka se suočava s dugom od oko 2,5 triliona eura, koji se gomilao decenijama i povećao tokom COVID-19 pandemije i nakon ruske invazije na Ukrajinu. Zaduživanje je postalo uobičajena praksa kada su prihodi vlade bili nedovoljni, ali sada postoji potreba za strožim pridržavanjem fiskalne discipline.

Investicijski zahtjevi i energetska tranzicija

Njemačka se suočava s visokim investicijskim zahtjevima u obnovi infrastrukture, digitalizaciji, obrazovanju, ali i u tranziciji prema obnovljivim izvorima energije. Ovi zahtjevi stvaraju dodatni pritisak na budžet, posebno u kontekstu planova za odustajanje od fosilnih goriva i klimatski neutralne rekonstrukcije ekonomije.

Vojska i spoljna pomoć

Bundeswehr, koji godinama pati od nedostataka u opremanju, također je u fokusu, s planiranim ulaganjima od 100 milijardi eura. Dodatni izazov predstavlja financiranje isporuke oružja Ukrajini, što dodatno komplicira već napet budžetski okvir.

Izbori i politika

U 2025. godini, kada će se održati savezni izbori, politički pritisak i ekonomska realnost mogu dodatno zakomplicirati budžetske planove. Tri vladajuće stranke se suočavaju s padom popularnosti, a sukobi oko budžetskog planiranja su neizbježni. SPD se bori za očuvanje socijalnih programa, Zeleni za sredstva za zaštitu klime, dok FDP nastoji nastaviti sa štednjom.