Riža na njemački nalin – riža od cvjetače

Nizak udio ugljikohidrata

Riža od cvjetače je ukusna alternativa običnoj riži i sadrži malo ugljikohidrata. Predstavljamo brzi recept za rižu od cvjetače.

Jeste li već čuli za rižu od cvjetače? Čak i ako inače niste veliki ljubitelj cvjetače, oduševit ćete se ovim povrtnim rižom kao zamjenom za običnu rižu: Riža od cvjetače sadrži malo ugljikohidrata i stoga je odličan prilog za niski unos ugljikohidrata. Također, zdrava je jer cvjetača – poznata i kao karfiol ili minaretski kupus – sadrži mnogo minerala, B-vitamina i vitamina C.

U obliku riže od cvjetače, ona gotovo da ne podsjeća na kupus, već ima blagi orašasti okus. To je čini odličnim povrćem za djecu koje inače nisu ljubitelji kupusnih jela. Još jedna prednost: Riža od cvjetače je recept za brzu pripremu, jer se priprema brže od obične riže.

Riža od cvjetače ima i povoljan uticaj na okoliš. Cvjetača je regionalno povrće koje je u sezoni od juna do oktobra, što je izuzetno ekološki prihvatljivo. Tokom ostalog dijela godine, cvjetača se uvozi iz toplijih zemalja poput Italije, Španije i Francuske.

S druge strane, riža je odgovorna za velike količine stakleničkih plinova zbog načina na koji se uzgaja i transportuje iz Azije. Osim toga, u mnogim slučajevima riža je zagađena pesticidima, mineralnim uljima i teškim metalima, kako pokazuje naša aktuelna testiranja riže.

Priprema:

Sastojci

1 svježi cvjetača

2 kašike maslinovog ulja ili suncokretovog ulja

So, biber

Po želji, sok od limete i svježe začinsko bilje

Priprema riže od cvjetače:

  1. Uklonite vanjske listove cvjetače i razdvojite je na male cvjetove.
  2. Pažljivo operite cvjetove i samljite ih u blenderu. Cvjetača bi trebala biti otprilike veličine zrna riže. Alternativno, možete naribati cvjetaču.
  3. Zagrijte ulje u velikoj tavi i pržite rižu od cvjetače na srednje jakoj vatri. Nakon pet do sedam minuta, riža od cvjetače će biti gotova.
  4. Začinite rižu od cvjetače po ukusu.

Savjet: Riža od cvjetače ima izuzetno ukusan okus kada se začini sa malo limunovog ili limetinog soka i svježim začinskim biljem. Ako je poslužujete kao prilog azijskim jelima, svježi korijander je odličan izbor. Za šarenu varijantu riže od cvjetače, možete je pržiti zajedno s kockicama luka, paprike, graška ili kukuruza.

Riža od cvjetače ide uz sva jela koja inače jedete s klasičnom rižom. Posebno dobro se slaže kao prilog uz azijska jela, u kombinaciji s mljevenim mesom i kao punjenje za punjene paprike.