LEGALIZACIJA MARIHUANE: Od aprila marihuana će biti legalna u Njemačkoj

U historijskom preokretu, Njemačka se priprema za legalizaciju marihuane, označavajući značajan korak naprijed u politici o drogama. Vlada, koju čine socijaldemokrati, Zeleni i liberali, postigla je dogovor o konačnim detaljima planirane legalizacije, postavljajući datum stupanja na snagu novog zakona za 1. april 2024. godine. Ovaj potez stavlja Njemačku u red naprednih zemalja koje su odlučile reformirati svoje zakonodavstvo o kanabisu, pružajući novi model za razmatranje globalne politike o drogama.

Kontrola trišta

Prema novom zakonu, odrasle osobe u Njemačkoj moći će legalno posjedovati i konzumirati marihuanu za rekreativne svrhe. Očekuje se da će legalizacija smanjiti crno tržište i povezani kriminal, poboljšati javno zdravstvo pružanjem reguliranih i sigurnih proizvoda te generirati značajne porezne prihode od prodaje kanabisa.

Osim dopuštenja za osobnu upotrebu, zakon predviđa uspostavu licenciranih prodavaonica koje će prodavati kanabis, osiguravajući kontroliranu distribuciju i kvalitetu proizvoda. Također, očekuje se da će legalizacija potaknuti istraživanja u medicinske svrhe, nudeći nove mogućnosti za upotrebu kanabisa u liječenju različitih bolesti.

Odgovorna upotreba

Vlada naglašava važnost odgovorne upotrebe i planira provoditi obrazovne kampanje kako bi informirala građane o rizicima i sigurnosnim mjerama vezanim za konzumaciju marihuane. Također, bit će uspostavljene stroge mjere za sprečavanje pristupa maloljetnicima, s ciljem zaštite mladih i osiguravanja zdravog razvoja.

Legalizacija marihuane u Njemačkoj predstavlja korak naprijed u modernizaciji zakonodavstva i pristupa kontroli droga, s potencijalom da utječe na međunarodne politike i potakne slične reforme u drugim zemljama. Dok se zemlja priprema za novu eru u politici o drogama, svi pogledi su uprti u Njemačku kao pionira u promicanju promišljenijeg i humanijeg pristupa ovom kompleksnom pitanju.