DISNEY GUBI PRAVA NA KULTNI CRTANI FILM: U 2024. svako može kopirati Miki Mausa

Disney se desetljećima borio da njegov najpoznatiji brand ostane pod zaštitom autorskih prava, ali u 2024. godini će se to promijeniti.

Miki Maus će početkom 2024. godine biti dostupan javnosti. Gotovo sto godina nakon njegove premijere u animiranom filmu “Steamboat Willie” iz 1928. godine, stranim umjetnicima će biti dozvoljeno da kopiraju i mijenjaju motiv crno-bijelog miša.

Za tu svrhu im više nije potrebna dozvola od Disneya. Važeći američki zakon o autorskim pravima propisuje da autorska prava ističu nakon 95 godina. To je zapravo zahvaljujući Disneyjevom koncernu da je vijek trajanja autorskih prava tako dug.

Lobiranje Disneya: Američka politika je više puta obnavljala autorska prava u korist korporacije.

“Mickey Mouse” iz “Steamboat Willie” izgleda potpuno drugačije od onog koji poznajemo danas iz Disneyevog repertoara. Miš iz animiranog filma ima tanak, dug rep i duži nos.

Autorska prava za tu figuru trebala su izvorno isteći 1984. godine, prema pravnom blogu Loyola University Chicago School of Law (LUC). S odredbom iz 1909. godine, u SAD-u je bilo dozvoljeno držati djelo daleko od javnosti 28 godina, s opcijom da se taj period produži za dodatnih 28 godina, navodi se u pravnom blogu LUC-a.

Međutim, 1970-ih godina Disney se uspješno zalagao za dodavanje još 20 godina. To je dovelo do novog zakona o autorskim pravima: Copyright Act iz 1976. godine.

I 20 godina kasnije, kada se približavao kraj Mickejevih novih autorskih prava, Disney se ponovno zalagao za produženje, što je dovelo do Copyright Term Extension Act iz 1998. godine, koji je zbog Disneyjevog utjecaja dobio nadimak “Mickey Mouse Protection Act”.

Zakon iz 1998. godine danas je osnova za sva autorska prava u Sjedinjenim Državama. Budući da zakon više nije produžen, od 1. januara svako može koristiti “Steamboat Willie“ .

“Modernije verzije Miki Mausa nisu pogođene istekom autorskih prava ‘Steamboat Willie’, i Miki će i dalje igrati vodeću ulogu kao globalni ambasador Walt Disney kompanije u našim pričama, atrakcijama u tematskim parkovima i artiklima za prodaju”, izjavio je Disney za Associated Press.

“Steamboat Willie” nije prvi ikonični lik koji ulazi u takozvanu javnu domenu. U 2022. godini, originalna verzija Pu-a medvjeda je puštena na slobodnu upotrebu. Godinu dana kasnije, ovaj lik je glumio glavnu ulogu u nasilnom slasher filmu bez ograničenja starosti, nazvanom “Winnie the Pooh: Blood and Honey”.